Betere balen; tips voor het gebruik van Cordex wikkelfolie

Ronde en vierkante balen zijn inmiddels al een vertrouwd beeld in het Nederlandse polderlandschap. Het zijn al lang niet meer de slechtere snedes die op deze wijze worden opgeslagen, ook goede kwaliteit graskuil gaat vaak in de baal. Om de beste voedingswaarde te behouden, is efficiënt en effectief balen belangrijk. Cordex, producent van wikkelfolie, zet een aantal essentiële tips voor het 'betere balen' op een rij.

Kies de juiste folie: De selectie van hoogwaardige wikkelfolie is bepalend voor de kwaliteit van het eindproduct. Cordex's assortiment van co-geëxtrudeerde folies biedt superieure mechanische eigenschappen die essentieel zijn voor het wikkelproces en de daaropvolgende behandeling van de balen. Zoek naar folies met uitstekende scheur- en doorprikweerstand, goede kleefeigenschappen, en een hoog gehalte aan UV-stabilisatoren voor de best mogelijke bescherming van uw voer.

Het belang van het juiste aantal lagen: Voor optimale conservering adviseert Cordex minimaal zes lagen wikkelfolie. Dit zorgt voor een onberispelijke kwaliteit van het voer en beschermt tegen schade door scherpe delen van het gewas. Afhankelijk van de structuur en vochtigheid van het gewas, kunnen zelfs 8 tot 10 lagen nodig zijn, vooral onder extreme weersomstandigheden.

Controleer de overlap: Een correcte overlap is cruciaal voor een luchtdichte baal. Een minimale overlap van 50% wordt aanbevolen om een optimale afdichting te creëren die essentieel is voor het behoud van de kwaliteit van het ingepakte voer.

Optimaliseer de rek: Cordex wikkelfolie presteert optimaal bij een specifieke rek. Handhaaf een voorrek van 55-70% voor ronde balen en tot 65% voor vierkante balen om de beste resultaten te behalen. Vermijd overmatige rek, aangezien dit de folieoverlap kan verminderen.

Opslag en handeling: Een zorgvuldige opslag van de folierollen kan de prestaties aanzienlijk beïnvloeden. Bewaar ze rechtop en uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen om vervorming te voorkomen en de kwaliteit te behouden.

 

Inspecteer uw apparatuur: Een soepele applicatie van de folie vereist schone en onbeschadigde onderdelen van uw balenpers. Controleer deze voorafgaand aan het balen om ongewenste onderbrekingen of schade te voorkomen.

Bereken de hoeveelheid folie nauwkeurig: Een accurate berekening van het benodigde folieverbruik is essentieel. Dit zorgt voor efficiëntie en garandeert dat u voldoende folie gebruikt om uw balen correct te verpakken.

Omgaan met folieschade: Folieschade kan de voerconservering beïnvloeden. Inspecteer de haspel en rollen op de balenpers regelmatig en gebruik indien nodig UV-bestendige silagefolietape voor reparaties.

Cordex staat bekend om zijn uitstekende scheurweerstand en superieure UV-bescherming. De beste kwaliteit voor de beste prijs.